• Achtergrond 2019

Winnaar aan het woord - Hans Lingeman, Winkle

Bureauonderzoeker van het jaar 2013

Hans Lingeman

“Waarom ben je eigenlijk marktonderzoeker?” Het is een vraag die vaak terloops wordt gesteld terwijl zich net een bitterbal beweegt richting mijn (zich al openende) mond. Op dezelfde “terloopse wijze” probeer ik de vraag te beantwoorden.
Ik schrijf hier: “probeer”. De werkelijkheid is dat het me nooit lukt. Nooit zal ik zeggen “Ach, weet je, ik kan er mijn boterham van smeren. Zeg, lekker weertje, niet?” Ik kan het niet. Het vak is te leuk, te mooi, te bedwelmend. Ik heb teveel anekdotes in mijn hoofd.
En die moeten eruit! Herken je jezelf in deze schets? Geef je dan op; nu, onmiddellijk. Geef je op voor de verkiezing van de MOA of nomineer een vakgenoot met passie. Want: ergens tijdens de MOA verkiezingen wordt deze zelfde terloopse vraag gesteld.
En nu mag je los. Spring gretig in dit prachtige initiatief en beantwoord met passie. Het is een groot feest dat pas begint op het Zandvoortse strand!

Na dit strandfeest gaat het door: je wordt bedolven onder felicitaties, je kunt uitnodigingen verwachten van bedrijven om langs te komen, uitnodigingen voor spreekbeurten of gastcolleges en interviews in vakbladen. Het leukste vond ik nog dat de prijs contacten deed herleven met oud-collega’s of vakgenoten die ik in jaren niet had gezien of gesproken.”